Ortodonti ile Çapraşık Dişlerin Çözümü

Yüzümüzün güzelliğini güzel gözlerin yanı sıra estetik dişler de ön plana çıkarır.
Ortodonti kelimesinin anlamı, düzgün ve estetik diştir. Ortodontik tedavi; tam olarak dişlerin hem birbirleriyle hem de çene kemiğiyle orantılı bir şekilde, doğru bir yerde konumlanmasını sağlamaktır.
Ortodontik tedavilerde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Dişleri çevreleyen çene kemiğinde herhangi bir iskeletsel problem bulunmayan her yaştan kişiye bu tedavi uygulanabilir.
Ancak erken müdahalenin avantajlı olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu yüzden ortodontik tedavi ile çapraşık dişlerinin görünümünün iyileştirilmesi adına en uygun dönem; 9-12 yaş aralığıdır.
Kalıcı dişlerin 7-8 yaş aralığında sürmeye başladığı ve 13 yaşına kadar bu sürecin devam ettiği göz önüne alınacak olursa ortodontik problemlerinin teşhis ve tedavisi için en uygun dönemin 9-12 yaş aralığı olduğunu söyleyebiliriz.
Hasta çene kemiğinde iskeletsel bir bozukluğun mevcut olduğu durumlarda yani üst ya da alt çenede ilerilik ya da gerilik söz konusuysa tedavinin mutlaka ergenlik dönemine kadar yapılması gerekir.
Bu noktada çocukların erken yaşlarında ortodontik açıdan muhakkak diş hekiminin muayenesi ile değerlendirilmeleri zorunludur.
Sabit ya da hareketli aygıtlarla yapılabilen ortodontik tedavilerde dişlere takılan bu aygıtlarla dişlere hafif kuvvet uygulamak, dişleri hareket ettirebilmek, kas ve çene büyümesini yönlendirebilmek mümkündür.
Sabit ortodontik tedavilerde genellikle diş üzerine braket isimli düğmecikler yapıştırılır. Bu braketler; metal ya da porselen malzemeden üretilmiş olabilirler.
Dişle aynı renkte olan porselen braketler, oldukça estetik ve güzel görünürler. Braketlerin hemen üzerine yerleştirilen tel, lastik ya da yaylar; dişlere hafif bir basınçla uygulandıktan sonra dişler basınç yönünde istenilen yöne doğru yönlendirilirler.
Yani hasta, dişlere braketler takılırken ya da kontroller esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.
Hastanın durumuna göre tedavide hastanın kolaylıkla kendi takıp çıkarabileceği hareketli apareyler de kullanılabilir.
Tedavi; birkaç ay sürebileceği gibi iki yıla kadar da uzayabilir.
Aylık muayenelerde dişlere uygulanması gereken kuvvet; doktor tarafından belirlenir.
Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Braketler; dişlerde bakteri ve yiyecek birikimini arttırabileceğinden hastanın ağız bakımına hiç olmadığı kadar özen göstermesi gerekir.
- Bu süreçte mutlaka ortodontik fırçalar kullanmalıdır.
- Elma, havuç gibi sert ve braketlere zarar verebilecek gıdalar; bıçakla kesilip, tüketilmelidir.
- Lokum, sakız vb. yiyecekler; braketlere yapışıp, düş çürümelerine ve braketlerin kırılmasına yol açabileceğinden hastanın bu tarz yapışkan gıdaları tüketmekten kaçınması gerekir.
Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi; hastanın daha estetik bir görünüme sahip olmasına aracılık etmenin yanı sıra onun ağız ve diş sağlığına da katkıda bulunmuş olur.
Çapraşıklıklar düzeltildiğinde hasta diş aralarını daha kolay ve etkili bir şekilde temizleyebilir.
Aynı zamanda diş çürümelerinin ve diş eti hastalıklarının da önüne geçilmiş olur.
Diş ve çene kapanışlarının düzgün olması sağlanarak, hastaya rahat bir çiğneme fonksiyonu da kazandırılmış olur.
Çukurambar Ortodonti Kliniği Ada Dent
Kaynak: http://www.adadent.com.tr/ortodonti