Başlıksız yazı…

Gürhan Çetinkaya Profil Resmi
Gürhan Çetinkaya

Önceki gün Bursa’da dijital platformda yayın yapan haber sitelerinden birinde rastladım.

Bir işadamı derneğinin üyeleri bir camideki mihrabın önünde fotoğraf çektirmişler.

Camide fotoğraf…

Camide kahvaltı…

Camide rezervasyon…

Dahası var ama ilk anda aklıma gelenler bunlar…

Çok partili siyasal yaşama geçildiğinden itibaren sağ partiler tarafından din hep siyasetin içine sokulmuştur.

Çünkü bizim gibi ülkelerde din ne yazık ki en verimli siyaset malzemesidir.

Oysa mahalledeki kuran kursundan itibaren bize hep;

İbadet Allah’la kul arasındadır.

Allah’ın evinde sadece ibadet yapılır.

Allah’ın evinde her kul eşittir denilmedi mi?

Sosyolojik bir olgu olan din insanoğlunun iç dünyasında yaşanmalıdır.

Dinle gösteriş olmaz.

Uhrevi açıdan kutsal kitapla, hukuksal açıdan yasalarla tanımlanmış olan dinsel yaşamın özgünlüğü ısrarla, inatla ve özellikle suiistimal edilmektedir.

En çokta kendisini dinsel açıdan muhafazakâr olarak tanımlayanlar bu yönteme başvuruyor.

Hem günah, hem de ayıp…

Ne ki umursayan kim?

İmam ne derse desin cemaat bildiğini okuyor.

Gerçi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın seçilmesi için cemaatten dua edilmesini isteyen imam örneğinde de görüleceği gibi din adamları da politikayı dine alet etti ya…

Yine de biz hepsini aynı kefeye koyarak kendilerine haksızlık etmeyelim.

Çünkü aralarında cenaze defin  dualarında veya bayram namazlarında Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına rahmet okuyanlar da var hala..

Yazıyı dini asla politikaya alet etmeyen bir devlet adamının seçim gezileri sırasında gösterdiği örnek bir davranışla bitirelim;

İsmet Paşa, 1966 yılında kısmi seçim yapılacak illeri geziyor, konuşmalar yapıyordu. Batı Anadolu’da Denizli, Uşak, Afyon ve Kütahya illerinde kısmi seçim yapılacaktı. Paşa, Denizli’de bir konuşma yaptıktan sonra Uşak’a gelmiş, büyük gösterilerle karşılanmıştır. Mevhibe Hanımefendi de bu geziye katılmıştı.

   Paşa, parti binasında bir süre dinlendikten sonra Cumhuriyet Meydanı’nda bir konuşma yapacaktı. İl parti teşkilatından bazı arkadaşlar:

  ‘Paşam, Nurculuk propagandası bizim dışımızdaki bütün partiler tarafından açıkça yapılmaktadır. Biz CHP’lileri dinsizlikle suçlamaktadırlar. Lütfen siz de yapacağınız konuşmada Allah’tan biraz bahsediverseniz. Biz de bu dinsizlik suçlamasından kurtulmuş oluruz.

  İsmet Paşa hiç ses çıkarmadı. Az sonra meydanda halka hitap etti. Dini siyasete alet eden partilere ve politikacılara özellikle çattı. Konuşmasını da ‘Allahaısmarladık’ sözüyle tamamladı.

  Parti binasına döndüğümüz zaman, İsmet Paşa, arkadaşlara tebessümle; ‘Dediklerinizi yaptım! Beğendiniz mi?’ dedi. Arkadaşlarım birbirine baktılar. Paşa, şaşkınlık gösterenlere şöyle dedi: ‘Bana Allah’tan bahset dediniz. Ben de halka hitaben ‘Allahaısmarladık’ diye seslendim.Memnun kalmadınız mı?’