RUSYA GEZİSİ.. (6)

Erhan İzgi Profil Resmi
Erhan İzgi

4. Gün (27 Haziran 2019 –Perşembe) ST. PETERSBURG

Sabah kahvaltı yapıp otelden ayrılıyoruz. Puskin Kasabası,Ekaterina Sarayı ve Kazan Katedrali’ni göreceğiz.

Puşkin Kasabası:

Ünlü yazar ve şair Puşkin’in yaşadığı yerlerden biri. Mısır kapısından kasabaya giriş yapıyoruz. Her taraf yemyeşil… Uzun ağaçların gölgelediği serin bir havanın egemen olduğu şirin bir yerdeyiz. Geçtiğimiz saatte caddeler, sokaklar bomboş. Kasabanın içinden geçiyoruz.

Buradan sonraKaterina’nın Yazlık Sarayını göreceğiz.18. yy. ’da Katerina tarafından inşa ettirilen ve Çar kasabası olarak anılan park, saray ve binaları görüyoruz. 600 hektarlık bir alanı kaplayan kasabanın ana binası Katerina Sarayı.

Önceden bilet alınmazsa içeri girmek oldukça zor. Birçok turist özellikle yaz aylarındaki yoğunluktan dolayı burayı göremiyormuş. Çarlık dönemi aristokrasinin Çar ailesi ile buluştuğu bu ünlü kasabada aynı zamanda ünlü şair Puşkin`in eğitim gördüğü okul da yer alıyor.

II. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından bombalanmış; ama sonradan aslına uygun olarak onarılmış. Almanların eline geçmesin diye eserlerin bir kısmı kaçırılmış, bir kısmı Ruslar tarafından toprağa gömülerek gizlenmiştir. Kırılan ve yok edilen eserlerin yerine yenileri aslına sadık kalınarak yapılmış ve eski yerine konmuştur.

Baltık Denizi’ne bir tepeden bakıyor. Binlerce turistin akın akın geldiği yer. Sarayın bulunduğu alan yeşilliklerle bezenmiş. Bahçeye giriyoruz, sonra gruplar halinde içeri alıyorlar. Kulaklık yardımıyla rehberimizin anlattıklarını dinliyoruz.

Katerina ve Petro döneminde kullanılan eşyalar- masa ve sandalyeler- seramikler, avizeler dikkat çekiyor. Çinilerle örülmüş şömineler görülmeye değer. Ancak eserlerin büyük bölümü hasar gördüğü için yenileri aslına sadık kalınarak yapılmış. Saray sanki yenilenmiş bir havayı yansıtıyor. 

5. Gün (28 Haziran 2019- Cuma) ST. PETERSBURG

Tekne turu:

Kahvaltıdan sonra tekne turu için yola çıkıyoruz. Günün en güzel saatleri… Kanalların birçok noktasında turistleri gezdiren tekneler var. Rehberimizin önderliğinde otobüsten iner inmez hemen tekneye koşturuyoruz. 32 kişiyiz.  Saat 11 de tekne turu başlıyor. Hava serin olduğu için bazı arkadaşlar kapalı bölüme geçiyorlar. Kanallarda ve nehirde bu teknelerden yüzlercesini görmek mümkün… Bu yıl turistlerin sayısında bir azalma olduğunu belirtiyor rehberimiz. Çünkü teknelerin birçoğu müşteri bekliyor.

Önce kanaldan başlıyoruz gezmeye. Petersburg’u daha rahat görme olanağı buluyoruz. Teknenin üst kısmında(güverte bölümü) bulunuyoruz. İstediğimiz gibi fotoğraf çekiyoruz. Serin olmaya başlayınca içeri giren arkadaşlarımız oluyor. Kanaldan bir süre sonra Neva nehrine çıkıyoruz. Nehir muhteşem… İki tarafında tarihi ve resmi binalar kendini gösteriyor. Gerçekten heyecanlanmamak mümkün değil. Enfes bir manzara ile karşı karşıyayız. Bu görüntüden etkilenmeyen yok gibi.Bir buçuk saat süren gezimiz aynı noktada son buluyor.

Petergoff Sarayı ve Parkı turu gerçekleştirilecek.

Finlandiya Körfezi’nde bulunan ve Petro’nun planlarını kendi çizdikten sonra İtalyan mimar Rastrelli’ye inşa ettirdiği yazlık saray… Paris’teki Versailles’a rakip bir yapı olarak adlandırılmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında büyük zarar görmesine rağmen tüm ihtişamıyla ilk mimarisine sadık kalınarak restore edilmiştir. Tur bitimi serbest zaman…



Diğer Yazıları